Teenager med angst – fylder det også i din hverdag?

Hjælp til teenager med angst

Teenager med angst – fylder det også i din hverdag?

Lad mig starte med at aflive myten om, at alle teenagere, der har angst, bare skal tage sig sammen. For der er jo ikke noget at være bange for.

 • Jo det er der. I hvert fald hvis du er en teenager med angst!

Angst kan fylde meget hos en teenager

Jeg møder mange teenagere med angst, som fortæller, at de ved rigtig meget om angst, men de er ikke nået til at mindske den eller forstå den.

Grunden til det er altid – altid – at angsten overvælder dem, og den styrer deres teenager liv. Angsten fylder så meget, at de opfatter den som en del af dem selv, en del der altid vil være der. – også selvom de brændende gerne vil af med den og leve deres liv.

Sådan behøver det ikke at være.

 

Når en teenager har angst, handler det tit om, at det er den personlige angst, han/hun forholder sig til, og hvor smertefuldt det er, og ikke så meget, hvilke muligheder din teenager har for at ændre angstens styrke eller blive helt fri for den.

At være en teenager med angst, der arbejder fokuseret med sin angst, er svært og hårdt arbejde, men i mange tilfælde kan det lade sig gøre at komme af med angsten, eller at mindske dens styrke.

Hvad er angst hos teenagere?

Teenagere har ikke monopol på angst. Angst findes både hos børn, teenagere, voksne og ældre. Vi kender den alle sammen i en eller anden grad.

Hos en teenager med angst, kan det være ekstra invaliderende, da angsten kan spænde ben for et glad ungdomsliv. Den kan få en teenager til at tvivle på sig selv i en periode, hvor han/hun er på vej ud for at stå på egne ben.

Mange teenagere med angst oplever, at det først er i teenagealderen, at angsten dukker op og fylder i deres liv. Det sker i en livsperiode, hvor din teenager er i gang med at finde sig selv og samtidigt bliver udfordret af at skulle forlade den trygge barndomsperiode.

Dermed bliver angsten en ny følgesvend, som en teenager med angst skal bruge en masse energi på at kunne håndtere.

Angsttyper hos teenagere

Der er forskellige former for angst, som påvirker teenagere. For teenageren med angst, har det ingen betydning, hvad vi kalder det. Det er angst, og det føles som angst.

 

 • Panikangst

Opstår meget akut. Den kommer pludseligt og opleves meget voldsom. Det kan være meget ubehageligt for både teenageren som for den, der står ved siden af. Har din teenager oplevet panikangst, går hun/han måske rundt og er bange for at få endnu et anfald. Det i sig selv er meget skræmmende.

 • Generaliseret angst

Kommer mere snigende. Det kan være en bekymring, som udvikler sig og bliver hængende. Den kan vise sig som en overbekymring for specifikke forhold og har også fysiske symptomer som hjertet, der banker hurtigere eller det er svært at sove.

 • Fobier

Vi kender alle angsten for edderkopper, men det kan også være en socialfobi.

 

De hyppigste former for angst hos teenagere, som tit tages op hos Ungecoach.dk er:

 • Social fobi

Din teenager kan være direkte bange for sociale sammenkomster eller at være steder, hvor der er mennesker. Han/hun trækker sig fra eller undgår nye fællesskaber for at beskytte sig selv. Angsten holder ham/hende tilbage.

 • Præstationsangst

Dukker op hos din teenager, når han/hun skal præstere eller føler sig presset af forventninger. Det kan afholde din teenager fra at deltage i timerne eller det stik modsatte. At han/hun bruger meget energi på at være og aldrig giver sig selv en pause af frygt for ikke at slå til.

 • Eksamensangst

Kan starte når eksamensperioden begynder eller til selve eksamen.

 

Hvad oplever en teenager med angst?

Angst har mange udtryk og kommer i mange former, styrker og størrelser. En teenager med angst oplever det meget individuelt, og samtidig er der mange fælles symptomer med andre teenagere med angst.

 

 • Angst påvirker din teenager fysisk

Hun kan mærke halsen snører sig sammen, hun ryster, bliver svedig og rødmer. Måske er det så slemt, at hun ikke kan bevæge sig.

 • Angst hos din teenager starter katastrofetanker

Hun oplever kun faresignaler og tænker ikke logisk. Det kan være tanker om uheld, ulykker eller meget pinlige situationer

 • Angst har direkte adgang til din teenagers følelser.

Hun bliver bange og er ikke i tvivl om, at det er ubehageligt.

 

Har du en teenager med angst?

Det kan være svært at opdage, at din teenager har angst. Måske er din teenager ikke selv klar over det, eller måske ønsker han/hun ikke at inddrage dig.

Derfor må du som forælder være opmærksom på flg.:

Undgåelsesadfærd hos din teenager med angst.

Det handler om, at han/hun undgår situationer eller oplevelser, der kan sætte ubehaget i gang.

Det kan være, at din teenager:

 • Ikke vil i skole
 • Trækker sig fra fester og komsammener
 • Isolerer sig fra venner og familie
 • Undgår situationer der presser ham/hende
 • Bruger alkohol for at dulme angsten

3 Gode råd til at hjælpe din teenager med angst

 • Vær rolig, hvis du oplever at din teenager har angst eller får et anfald
 • Tal om angsten og det, han/hun oplever, så din teenager ved, at du kan dele det svære
 • Fortsæt livet så normalt som muligt. Angsten skal ikke tabuiseres, men den skal heller ikke dyrkes.

Er du forælder til en teenager med angst?

Det er helt naturligt og forståeligt, hvis du synes at det er svært. Vær opmærksom på din teenager og hans/hendes behov, og vær lige så opmærksom på din egen tilstand.

Teenagere med angst skal have hjælp. Især når ungdomslivet begrænses, og din teenager forhindres i at leve sit liv fuldt ud.

 

Er du i tvivl, om din teenager har angst, så kontakt mig gerne. Send en SMS 20 92 99 01, og vi kan ringe sammen i 20 minutter. Det koster dig ikke noget og er ganske uforpligtende.